Valkuilen voor Nederlandse journalisten tijdens Spelen 2008

  • joop

    ter info

    Valkuilen voor Nederlandse journalisten tijdens Spelen 2008

    Om Nederlandse journalisten voor te bereiden op de Olympische Spelen in Beijing hield Amnesty International in samenwerking met journalistenvakbond NVJ en IIAS vorige week een voorlichtings- en discussiebijeenkomst in Amsterdam. De opkomst was hoog, en het lijkt erop dat China in elk geval een grotere media-aandacht zal genieten dan wel land dan ook dat de Spelen organiseerde.

    Te gast bij Amnesty stonden - uiteraard - mensenrechten centraal. Amnesty Directeur Nazarski zei kort samengevat dat China weliswaar partij is bij diverse mensenrechten verdragen, maar dat de praktijk er anders uitziet. ‘Verslaggeving over China is belangrijker dan ooit, verslaggevers hebben de kans ook de andere kant van de medaille laten zien. Hopelijk leiden de Spelen uiteindelijk tot verbetering van de mensenrechtensituatie in China’, zo zei hij.

    Uit Chinees onderzoek is al gebleken dat de westerse media hun aandacht als het gaat om China verschuiven van ‘grote thema’s, als democratie en mensenrechten, de laatste jaren al aan het verschuiven zijn naar andere onderwerpen, als economie en maatschappij en cultuur.

    Amnesty International heeft speciaal voor journalisten het boekje ‘De andere kant van de medaille; een journalistieke gids voor China’ gepubliceerd. Het bevat ‘journalistieke valkuilen in China’, en diverse mensenrechten-onderwerpen, waarbij ook de positie van de Chinese journalisten-collega's ruim aan bod komt .

    Het bevat tevens een CDrom met de complete tekst van het boekje plus diverse persberichten van Amnesty, en links naar websites. Zo kunnen journalisten in Beijing, ondanks de Chinese blokkades van gevoelige websites, toch toegang hebben tot hun westerse bronmaterialen.

    Gelezen op http://www.geledraak.nl/html/showarticle.asp?id=1363

  • Eric S'pore

    Uiteraard tracht Amnesty de aandacht van de Spelen te verleggen naar hun stokpaardje, de mensenrechten. Niets nieuws, toch?

    Als men bij Amnesty zich eens wat meer zou inleven in de cultuur van het betreffende land, dan zou Amnesty een betere job doen.

    Zoals hier ook al vaak en door meerderen is aangegeven, China is een immens land met zijn eigen uitdagingen, met honderden etniciteiten en culturen. De centrale regering is er alles aan gelegen dit land te behoeden voor een complete anarchie, als het uiteen zou vallen. De Chinezen doen imho een prachtjob dit land te leiden naar een vrije markteconomie en een democratie, tegelijkertijd erop toeziend dat het land in tact blijft.

    Als je je realiseert hoe groot de macht en invloed is van China op de huidige wereldpolitiek (China is in staat om met de verkoop van zijn US dollars in een klap de VS economie geheel op zijn gat te leggen momenteel), dan zou je toch beter moeten weten dan Amnesty.

    Het kost tijd, een hoop tijd, om China tot een moderne democratie te maken.

    Stel je voor dat China continue zou mekkeren bij de EU om de doodstraf in te voeren. Hoe zouden de NL-ers dat ervaren?

    Mijn grootste zorg voor de OS zijn niet de mensenrechten in China, maar de luchtvervuiling in de stad Beijing.