Opzienbarend, best wel.
In China worden jaarlijks minstens zeventigduizend kinderen verkocht of gestolen. De meeste kinderen eindigen bij kinderloze paren.
De Britse televisiezender Channel 4 deed onderzoek naar in China verdwenen kinderen. In een documentaire die vandaag (om 22.00 uur Nederlandse tijd) wordt uitgezonden blijkt dat de meeste van de kinderen terechtkomen bij paren met een kinderwens. Een klein deel eindigt in de prostitutie.
De zender filmde ouders van wie een kind is gestolen, rechercheurs die ze trachten op te sporen en echtparen die een kind willen kopen. Ook de handelaren lieten zich filmen, volgens Channel 4 volstrekt op hun gemak. Het getal van 70.000 komt van een geïnterviewde expert, Kevin Bales, die adviseur is van het VN-programma tegen mensenhandel. De meeste gestolen of verkochte kinderen zijn jongetjes, die meer opleveren in de veronderstelling dat ze later meer geld gaan verdienen.
Een eerdere documentaire van Channel 4, The Dying Rooms uit 1995, beschreef hoe kinderen in tehuizen belandden en daar stierven onder abominabele omstandigheden. De kinderen waren mogelijk gedumpt omdat de ouders al een kind hadden en vanwege de één-kind-politiek niet een tweede hadden mogen krijgen. Ook deze kinderhandel komt volgens Channel 4 voort uit de beperkingen die de één-kind-politiek oplegt en ook uit armoede.
De Chinese ambassade in de Londen probeert de uitzending te stoppen. Ze wil volgens de krant The Times de hele documentaire van tevoren zien. Channel 4 weigert dat, maar heeft de ambassade wel uitgebreide bewijzen voorgelegd. De ambassade noemt de documentaire ’simplistisch’, zegt dat het niets met de één-kind-politiek te maken heeft en dat kinderhandel in alle landen voorkomt.