Hier si het recept:
Zoetzure Saus:
+/- 1,5 dl water met een bouillionblokje en daarbij iets minder dan de helft honing doen. (60-70% van de potinhoud) Doe er ongeveer een half kopje azijn bij en breng dat aan de kook onder regelmatig roeren. Als het bijna kookt, roer er dan 2 blikjes tomatenpuree bij in en voeg 2 eetlepels suiker toe en een flinke schep sambal oelek. Proeven is niet verkeerd: het gaat er om de nog wat zure smaak naar zoetzuur te brengen met behulp van de suiker. Wanneer het mengsel kookt kan er zwarte peper bij, b.v. een theelepel. Maak het niet te scherp, want in het definitieve gebruik kun je het nét zo scherp maken als je zelf graag wilt.
In het gebruik:
Je gebuikt de saus om er vlees mee te blussen in de wok, bijvoorbeeld (licht) gekookte kipblokjes (in bloem of maizena) Je krijgt dan “King to Kai”
Laat de kook over 0.4 – 0.5 kg droge (= schoongemaakt) kipfilet gaan en laat de filets uitlekken. Wanneer ze zijn afgekoeld snij ze dan in mooie dobbelstenen van 1 tot 1,5 cm. Deze blokjes geef je een heel klein beetje zout en peper en gaan we mengen met bloem (of maizena) zodat ze daar een mooi laagje van krijgen.
Als groenten snipperen we 1 ui klein en 1 pepertje. Voor de kleur is rood het mooist.
Alle groentes die je lekker vindt kunnen er trouwens bij zoals taugé, gesneden lenteui of een gesneden prei, maar ook wortel en paprika’s kunnen prima. Neem wat je lekker vindt, maar onthoudt dat in de Chinese keuken beperken de kunst is. In ons geval nemen we 1 gesneden lente ui en 1 kleine paprika in kleine stukjes. En VEEL knoflook! Neem gerust 2 of 3 flinke tenen. In knoflook zit veel lecithine wat een zuiverende werking heeft op het darmstelsel. Vandaar ook dat het in b.v. veel mediterrane (minder schone) keukens wordt gebruikt. Maar lekker is het ook.
Doe wat olie in de wok en laat deze flink heet worden. Wanneer je de knoflook er bij doet mag het spetteren. Als de knoflook bruin dreigt te worden bak je de behandelde kipblokjes er bij in. Zorg er voor dat de olie niet te veel afkoelt, dus niet ineens alles in de wok mieteren. Wanneer de laatste blokjes bakken en de olie weer spetterend heet is doe je er de gekozen groenten bij en laat dit geheel kort bakken. Neem nu wat uitgelekte stukjes ananas (1 kopje is voldoende) en doe dat er bij plus 2 fijngesneden gemberbolletjes. Blijf roeren met een spatel en doe er ook ongeveer 3 eetlepels van het gembernat bij. Je kunt direct daarna met de rode pangang saus blussen, maar breng het nog niet aan de kook. Als de saus n.l. te weinig gebonden is kun je er nu nog wat maizena bij doen en dan mag het wel aan de kook. Heb je teveel maizena gebruikt en wordt het drabberig? Geen probleem: gewoon water toevoegen tot je de gewenste dikte hebt.
Lekker met surinaamse rijst!